Bratislava zatiaľ do Združenia miest a obcí Slovenska nevstúpi

25.10.2012 Bratislava

Bratislava 25. októbra (TASR) – Hlavné mesto zatiaľ nebude členom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jeho vstup do organizácie dnes mestskí poslanci neschválili, na odobrenie chýbal jeden hlas. Niekoľkokrát už rokovanie o vstupe do ZMOS-u pritom odložili.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) dnes hlasovanie o návrhu presunul na popoludňajšie hodiny, s poslancami chcel ešte hovoriť. Návrh však aj tak neprešiel, väčšina poslancov buď pred rokovaním odišla, ale sa zdržala hlasovania. Za návrh hlasovali najmä sociálni demokrati. Hovorkyňa najväčšieho mestského klubu SDKÚ-DS, Most-Híd Monika Voleková na absenciu poslancov počas hlasovania reagovala slovami: "Situáciu si vyhodnotíme."

"Ja by som povedal, že nerozumejú tomu, čo robia," reagoval na neschválenie návrhu po hlasovaní poslancov primátor Ftáčnik. Myslí si, že poslanci návrh zobrali viac politicky ako racionálne. "Ak všetky krajské mestá budú od januára členom ZMOS-u a Bratislava nebude, tak ja to nikomu neviem vysvetliť. Ak tam môže byť Trnava, ktorú vedie primátor za KDH, ak tam môže byť Staré Mesto, ktoré vedie pani starostka Rosová za SDKÚ-DS, nechápem, prečo tam nemôže byť hlavné mesto," hovorí primátor s tým, že poslanci takto poškodia hlavnému mestu, lebo nebude mať toľko príležitostí na obranu svojich záujmov. Poslancov sa ešte bude usilovať presvedčiť. Dnes je slovenská metropola ale riadnym členom Únie miest Slovenska.

Väčšina mestských častí v ZMOSe je

Bratislava v minulosti členom ZMOS-u bola, zo združenia ale vystúpila. Po 17 rokoch existencie združuje ZMOS 2784 obcí a miest z celkového počtu 2930. V ZMOS-e je tiež 12 zo 17 bratislavských mestských častí, a to Čunovo, Devín, Jarovce, Lamač, Nové Mesto, Petržalka, Rača, Rusovce, Staré Mesto, Vajnory, Vrakuňa a Záhorská Bystrica.

Za svoje členstvo malo mesto podľa materiálu na rokovanie zaplatiť príspevok, ktorý sa vyrátava počtom obyvateľov krát 0,14 eur, čo by pre Bratislavu znamenalo viac ako 60.000-eurový príspevok. Vďaka návrhu bratislavskej mestskej časti Petržalka upravilo ZMOS svoje stanovy tak, že maximálny členský príspevok je stanovený vo výške 8300 eur, uvádza sa v materiáli.

ZMOS je dobrovoľným, záujmovým a na politických stranách nezávislým združením miest a obcí Slovenskej republiky. Obhajuje spoločné záujmy a práva členských miest a obcí pri rešpektovaní ich autonómneho postavenia, predkladá návrhy na riešenie problémov miestnej územnej samosprávy či zjednocuje postup svojich členov pri vykonávaní zverených úloh. Zúčastňuje sa aj na legislatívnom procese, je povinne pripomienkujúcim subjektom a má zastúpenie v mnohých poradných orgánoch vlády i ústredných orgánov štátnej správy.
 

Vyberte región